Voedselallergie en voedselintolerantie

Een voedselallergie of een voedselintolerantie wordt vaak door elkaar gebruikt maar het is niet hetzelfde. De overkoepelende term is voedselovergevoeligheid.

Voedselallergie

Bij een voedselallergie reageert je afweersysteem op een abnormale manier op bepaalde eiwitten (allergenen) uit de voeding. Je lichaam maakt specifieke afweerstoffen aan waardoor je voor dit bepaalde eiwit gevoelig wordt. Een kleine hoeveelheid kan soms al grote gevolgen hebben.

De meest voorkomende allergieën komen voor bij;

  • Koemelkallergie
  • Kippenei
  • Noten en zaden
  • Pinda’s
  • Schaal en schelpdieren
  • Soja
  • Tarwe
  • Vis

De minder bekende allergieën zijn;

  • Selderij
  • Mosterd
  • Sulfiet
  • Lupine

Voedselintolerantie

Bij voedselintolerantie reageert het lichaam op een bepaalde stof zonder dat het afweersysteem daar direct bij betrokken is. Dit kan worden veroorzaakt doordat er een tekort is aan een bepaald enzym. Een geringe hoeveelheid van het voedingsmiddel wordt vaak wel verdragen maar de normale porties geven klachten.

Voorbeelden van voedselintoleranties zijn;

  • Lactose-intolerantie
  • Glutenintolerantie
  • Histamine
  • Fructose
  • Additieven

Wat kan de diëtist voor jouw betekenen?

Een diëtist kan amen met jou opzoek gaan naar de trigger(s) of allergenen waar je overgevoelig voor bent. Een voedseldagboek kan hierbij helpen maar bij een sterk vermoeden kan dat ook door te elimineren en te provoceren. Dit houd in dat je het verdachte allergeen een periode geheel vermijdt, om het daarna weer voorzichtig te gaan gebruiken. Als er dan eenmaal bekend is waarvoor je allergisch bent dan kan de diëtist vertellen waar je op moet letten en hoe je ervoor kunt zorgen dat je toch alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast kan je ook allerlei nuttige informatie krijgen over;

  • Hoe moet je etiketten lezen?
  • Hoe ga je om met sporten van en gemaakt in een fabriek waar
  • Hoe kun je het aanpakken als je uit eten gaat
  • Hoe jun je kruisreacties voorkomen?

Wanneer contact opnemen?

  • Als je een voedselallergie of voedselintolerantie hebt
  • Als je wilt weten of je alle nodige voedingstoffen binnenkrijgt?
  • Als je vage klachten hebt en je wilt weten wat daar de oorzaak van is
  • Als je vermoed een voedselovergevoeligheid hebt