Glutenintolerantie (coeliakie)

Gluten is een eiwit dat voorkomt in onder andere tarwe, gerst, rogge, spelt, kamut en de meeste haversoorten. Het zit dus veel in graanproducten. Bij coeliakie kan de inname van een zeer kleine hoeveelheid gluten al schadelijk zijn voor de darmen. Er ontstaan ontstekingsreacties in de dunne darm en die kunnen allerglei klachten veroorzaken.

De enige manier om coeliakie te behandelen is met een strikt glutenvrij dieet wat je je hele leven lang zal moeten volgen zodat je darmwand zich weer kan herstellen en je lichaam weer in goede conditie kan komen.

Wat kan de diëtist voor jouw betekenen?

De diëtist kan een glutenvrij dieet voor je opstellen dat toch volwaardig, afwisselend en smaakvol is en wat toepasbaar is in je dagelijkse leven. Je komt te weten welke producten je moet vermijden en welke je kan vervangen door een glutenvrije variant.  Daarnaast is het van belang dat je goed weet waar je op moet letten als je een voedingsmiddel koopt, dus etiketten lezen is erg belangrijk.

Wanneer contact opnemen?

  • Als je coeliakie hebt
  • Als je wilt weten op welke voedingsmiddelen je vooral moet letten
  • Als je wilt weten waar je glutenvrije producten kunt kopen