Ondervoeding bij ouderen

POSTED BY Lisette Stil | sep, 19, 2018 |

Vandaag is het de dag van de diëtist waarbij het thema ‘ouderen’ voorop staat. Ondervoeding komt veel voor bij ouderen. In dit al eerder verschenen blog lees je tips wat je het beste kunt doen bij ondervoeding.

 

In Nederland is 15-30% van de thuiswonende ouderen ondervoed. Het sterftecijfer ligt dit jaar beduidend hoger. Wanneer ouderen ondervoed zijn, kan bijvoorbeeld een griep hen al fataal worden. Het is belangrijk ondervoeding bij ouderen zoveel mogelijk aan te pakken.

 

Ondervoeding bij ouderen

Een oudere is ondervoed als er sprake is van minimaal één van de volgende criteria:

  • Een BMI (Body Mass Index) kleiner dan 18,5 (mensen van 70 jaar en ouder een BMI ≤ 20,0 kg/m2);
  • Onbedoeld gewichtsverlies van meer dan 10% in de laatste 6 maanden of meer dan 5% in de laatste maand;
  • Een bovenarmomtrek van <25 cm.

De BMI kun je berekenen op bijvoorbeeld de website van het Voedingscentrum.

Bij ondervoeding is er sprake van verlies van spiermassa. Dit gaat ten koste van de lichamelijke conditie. Je ziet daarom ook vaak dat bewegen bij mensen die ondervoed zijn moeizamer gaat en dat ze sneller moe zijn.

 

Gevolgen van ondervoeding

De gevolgen van (langdurige) ondervoeding zijn groot. Het zorgt voor een vertraagd herstel van ziekte of van een wond, een verminderde afweer, algehele lichamelijke en psychische achteruitgang en een hogere sterftekans. Ook veroorzaakt ondervoeding een afname van de kwaliteit van leven, een verhoogde kans op vallen, ziekenhuisopname, extra thuiszorg of opname in een verpleeghuis. Daarnaast heeft deze doelgroep meer kans om sociaal geïsoleerd te raken.

 

Signalen herkennen

Maar hoe kun je ondervoeding herkennen? Er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten. Begint de broek van je vader of buurvrouw steeds losser te zitten of zit het horloge niet meer zo strak om de pols? Is de eetlust verminderd of blijven er maaltijden in de koelkast staan? Dat kunnen signalen zijn van ondervoeding. Let ook op problemen bij het slikken of kauwen. Als dit moeizaam gaat, kan het zijn dat diegene steeds minder gaat eten en hierdoor ondervoed raakt. Je kunt dit bespreekbaar maken door te vragen of het eten nog steeds goed smaakt en of het lukt om het op te eten.

 

Trek op tijd aan de bel!

Herken jij één of meerdere signalen bij jezelf of bij iemand in jouw omgeving? Wacht dan niet en maak een afspraak bij de huisarts of diëtist. Want, voorkomen is beter dan genezen. Meer informatie kun je vinden op Goed Gevoed Ouder Worden.


Bron: dieetditdieetdat.nl