Hoe kom je dagelijks aan je twee ons groenten?

POSTED BY Lisette Stil | mrt, 30, 2015 |

Rauw, gewokt, gekookt het maakt eigenlijk niet uit hoe je je groentes bereid. Om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, is het onder andere belangrijk om twee ons groente en twee stuks fruit per dag te eten. De meeste consumenten weten prima dat groenten en fruit gezond zijn maar toch eten we er niet genoeg van. Het is lastig en een gedoe. Dat is voor 9,5 miljoen Nederlanders een van de redenen om minder groenten en fruit te eten dan ze eigenlijk zouden willen. Dat blijkt uit een marketing onderzoek van het GroentenFruitHuis.

 
Twee ons bij tomaten, komkommer en sla is gemakkelijk want die groentes eet je eigenlijk altijd rauw waarbij 200 gram, 200 gram is. Maar hoe zit dat dan met bijvoorbeeld andijvie en spinazie, deze groentes slinken als je het kookt, dus hoeveel blijft er dan nog over.

 
Als je groente kookt, verlies je vocht, grammen en wat voedingsstoffen, maar tegelijkertijd wordt het geconcentreerder en kun je daardoor juist makkelijk veel voedingsstoffen binnenkrijgen. Het belangrijkste is dat je blijft variëren zodat je lichaam verschillende voedingsstoffen binnen krijgt die het nodig heeft. Kies voor allerlei soorten groenten en zowel rauw als bereid.


TIPS VOOR MEER GROENTE PER DAG

  • Eet bij je lunch een rauwkostsalade
  • Je kunt de lekkerste broodjes maken met groenten. Doe naast je beleg (kaas, ham, rosbief, kipfilet etc.) tomaat, komkommer, sla, paprika, radijs, ui, avocado op brood.
  • Eet naast je boterhammen tussen de middag een kom soep met wat soepgroente erin
  • Eet als tussendoortje in de middag of na de avondmaaltijd verschillende soorten groenten, denk aan worteltjes, snoeptomaatjes, kleine komkommertjes, reepjes paprika, radijsjes etc.
  • Heb je een verjaardag, serveer wat rauwkost op een schaaltje of glaasje eventueel met dipsaus op yoghurtbasis (yoghurt of kwark, wat mayonaise, verse tuinkruiden, knoflook of andere kruiden, net wat je lekker vindt.
  • Eet je een gerecht met weinig groente, misschien kan je naar smaak een uitje, prei, paprika toevoegen of eet daarnaast nog wat rauwkost
  • Lunch met een salade in plaats van brood, zorg er dan wel voor dat het een goed gevulde salade is omdat het anders misschien te weinig is en je later op de dag trek gaat krijgen en kan gaan snacken. Denk aan wat volkoren pasta, vlees (kipfiletreepjes etc.), vis (zalm, tonijn etc.), ei, peulvruchten maak je de salade voedzaam en verzadigend.
  • Maak een groentesmoothie met de groentes die je lekker vindt met een sap centrifuge of blender

 

Onderstaand tabel geeft aan hoeveel rauwe groente je nodig hebt om aan je dagelijkse 200 gram te komen.

 

GROENTE HOEVEELHEID RAUW NODIG VOOR 200 GRAM BEREIDE GROENTE
Andijvie 330-350 gram
Asperges 250-300 gram
Aubergine 250 gram
Bieten 200 gram
Bleekselderij 300-350 gram
Bloemkool 250-300 gram
Boerenkool 400-450 gram
Bospeen 200-250 gram
Broccoli 250-300 gram
Champignons 400 gram
Chinese kool 350 gram
Courgette 250 gram
Doperwten Vers: 500 gram
Diepvries/blik/pot: 200 gram
Haricot verts 225 gram
Paprika 2 stuks
Peultjes 225-250 gram
Pompoen 300 gram
Prei 400-500 gram
Rabarber 400 gram
Rode kool 250 gram
Snijbonen 200-250 gram
Sperziebonen 200-250 gram
Spinazie 350-400 gram
Spitskool 250-300 gram
Spruitjes 250 gram
Sugar snaps 225-250 gram
Tuinbonen Vers: 1 kilogram
Diepvries/blik/pot: 200 gram
Venkel 250 gram
Winterpeen 200-250 gram
Witlof 250-300 gram
Witte kool 200-250 gram
Zuurkool 200-250 gram